top of page

Over mij

Wie ben ik

Geboren in 1952

Woon in Doorn aan de rand van het bos

Werk graag met hout

 

Wat doe ik

Ik geef oude planken een nieuw leven. Het is ze aan te zien dat deze planken tientallen jaren soms meer dan honderd jaar dienstgedaan hebben. Ze zijn getekend door gebruik en deze schoonheid laat ik terugkomen in de (gebruiks)voorwerpen die ik maak.

Oude luiken of verweerde planken weer herwinnen. En de schoonheid van vergankelijkheid laten zien. Ik maak er een kast van of een tafel en geef het met nieuw eiken een frame. Als het ware een schilderijlijst om een kunstwerk. Een kunstwerk dat door de natuur is gevormd.

Meestal begin ik met de plank en bekijk wat er van te maken is, hoe groot het moet worden , hoe hoog van de vloer.

Dat is een proces van uitproberen.

 

De kasten en tafels zijn gemaakt van eiken vloerhout en kastanje dakbeschot. In dat laatste zitten gaten waar de houten pennen hebben gezeten waarmee de leistenen op het dak vastlagen.

Tegenwoordig wordt daar populierenhout voor gebruikt en worden de leien met spijkers vastgezet.

Het hout is afkomstig uit Frankrijk, uit de Aveyron, een departement in de Midi-Pyrenees. Het hout heb ik ontdekt bij een verbouwing en nu ben ik het aan het verzamelen via de dakdekkers in de omgeving.

 

Oud hout

Een oude plank met gaten en scheuren en verkleuringen en soms gangetjes van houtworm is een kunstwerk op zich. En vaak nog de sporen van degene die de plank gezaagd of bewerkt heeft, misschien wel 200 jaar geleden. Doorleefd hout. En hout dat doorleeft.

 

En waarom

De schaaf erover en de plank komt weer opnieuw tot leven. Maar het hoeft niet perfect te zijn. Juist de grilligheid en de groeven en kneuzen laten de geschiedenis van het hout zien. Het imperfecte is veel spannender en vertelt als het ware een eigen verhaal. Sommige mensen hebben het over recycling, maar ik vind een andere term beter passen : reclaimen; heroveren. Redden  uit de open haard of heroveren van de vuilnisbelt.

 

Zie de schoonheid en je ontdekt steeds meer.

bottom of page